Professor i Rysslands- och Euroasienstudier med inriktning mot samhällsvetenskap
2022-02-23
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.
Rysslands- och Eurasienstudier har funnits vid Uppsala universitet i snart femtio år. Vår forskning är inriktad på processer av social, politisk och ekonomisk omvandling i Ryssland och det postsovjetiska området. Men vi intresserar oss också för mer specifika frågor som demokratisering och statsbyggnad, internationellt och regionalt samarbete, EU och Natos östutvidgning, nation och imperium, transnationella minoriteter, historiskt minne, identitetskonstruktion, genus och etnicitet från en historisk, kulturell, politisk och socialt perspektiv. Vår forskning är mångvetenskaplig och spänner över flera discipliner, såsom statsvetenskap, ekonomi, freds- och konfliktforskning, internationella relationer, kulturgeografi, media och kommunikation, sociologi, antropologi, historia och litteratur.
Vid IRES finns också redaktionerna för Journal of Baltic Studies och Uppsala Yearbook of Eurasian Studies. Institutet har också ett gästforskarprogram som ger möjlighet att tillbringa längre eller kortare tid vid institutet. Genom åren har över 80 gästforskare från hela världen forskat vid institutet.
Arbetsuppgifter: Övergripande ansvar för forskning och utbildning på forskarnivå inom ämnesområdet samt utveckling av detsamma. Undervisning och handledning inom utbildning på samtliga nivåer. Egen forskning, medverkan, planering och ledning av forskningsprojekt (inkl. ansökningar om forskningsmedel). Ledningsuppdrag inklusive administration på institutions- och övriga nivåer inom Uppsala universitet kan förekomma.
Behörighetskrav: Behörig att anställas som professor är den som visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet (HF 4 kap 3 §). Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga kompetensen och yrkesskickligheten är relevanta för anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständiga forskningsinsatser och genom att den sökandes verksamhet håller hög internationell och nationell kvalitet. Den sökande ska ha visat skicklighet i att planera, initiera, leda och utveckla forskning, samt ha visat förmåga att i konkurrens erhålla forskningsanslag.
Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom meriter inom utbildning och undervisning. Därutöver ska den sökande uppvisa väl dokumenterad skicklighet i handledning på grundnivå, avancerad nivå och särskilt forskarnivå samt i övrigt uppfylla vad som är föreskrivet i Uppsala universitets anställningsordning (§ 32) och Samhällsvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer (avsnitt 2b).
För behörighet till denna anställning krävs professorskompetens med forskningsmeriter inom fältet Rysslands- och Eurasienstudier. Grundläggande kunskaper i att läsa, skriva och tala det ryska språket är ett krav.
För behörighet krävs dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller engelska. Den som vid anställningens början endast behärskar det ena av dessa språk ska senast inom två år kunna undervisa också på det andra.
Ett allmänt behörighetskrav är att den sökande ska ha förmåga att samarbeta och i övrigt uppfyller de krav på lämplighet som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.
Bedömningsgrunder: Vetenskaplig skicklighet, ledningsskicklighet och pedagogisk skicklighet
Som bedömningsgrunder vid anställning av lärare vid universitetet ska gälla graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning.
Vid tillsättning av denna professur kommer vikt att fästas vid följande bedömningsgrunder; vetenskaplig skicklighet, ledningsskicklighet och pedagogisk skicklighet. Lika stor omsorg kommer att ägnas prövningen av samtliga tre bedömningsgrunder.
Vid rangordning av behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid i första hand vetenskaplig skicklighet, i andra hand ledningsskicklighet och i tredje hand pedagogisk skicklighet. Den sökande ska kunna uppvisa djup, bredd och omfattning i alla tre bedömningsgrunder. En sammanvägning av bedömningsgrunderna kommer att ske så att en sökande som bedöms vara betydligt mer kvalificerad vad gäller lednings- och pedagogisk skicklighet än en vetenskapligt något mer skicklig sökande kan rangordnas före den senare.
Vetenskaplig skicklighet: Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska i första hand vetenskaplig kvalitet beaktas. Även forskningens djup, bredd och omfattning ska tillmätas betydelse. Den sökandes vetenskapliga produktion ska bedömas utifrån kvaliteten och omfattningen av vetenskaplig publicering i de inom ämnet mest relevanta publiceringskanalerna med tonvikt på de senaste 10 åren.
Den sökandes bidrag till det internationella och nationella vetenskapssamhället ska bedömas. Som meriterande betraktas uppdrag som sakkunnig, redaktörskap, kollegial granskning (referent) och projektledning, medlemskap i formella nätverk och liknande.
Då institutet har ambitionen att ytterligare stärka sin forskning inom Rysslands och Eurasienstudier, med särskilt fokus på det samtida Ryssland och det postsovjetiska området, kommer särskild vikt att läggas på meriter inom något av följande, i en bred definition, forskningsområden:
- Processer av social, politisk och/eller ekonomisk transformation
- Politiska regimer och demokratisering
Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständiga forskningsinsatser som såväl kvalitativt som kvantitativt i betydande grad överstiger vad som krävs för docentkompetens.
Den sökande ska normalt som huvudhandledare ha handlett minst en doktorand till disputation, såvida inte särskilda skäl föreligger. Att framgångsrikt ha genomfört handledning kommer att tillmätas betydelse.
Ledningsskicklighet: Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet.
Därutöver ska också tas i beaktande graden av administrativ och annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter.
Som meriterande betraktas erfarenhet av ledningsansvar, visat genom ansvarstagande för institutionsmiljö eller andra förtroendeuppdrag på universitets- och institutionsnivå.
Pedagogisk skicklighet: Lika stor omsorg ska ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som den vetenskapliga skickligheten och ledningsskickligheten. Vid bedömningen av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik tillmätas betydelse.
Bedömningsgrunder; övrig skicklighet: Förmågan att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete kommer att beaktas. Som meriterande betraktas förmåga att undervisa på både svenska och engelska.
När universitetet ska anställa nya lärare ska de sökande väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Meriterna ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.
Rekryteringsgruppen kan vid denna rekrytering komma att använda sig av intervjuer, provföreläsningar och referenstagning. Den sökande ska därför lämna en lista på referenspersoner som kan belysa den sökandes yrkesskicklighet liksom personliga egenskaper, som är av betydelse för anställningen, t ex samarbetsförmåga, ledningsförmåga och vilka arbetsmetoder denne använder.
Personliga förhållanden (föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst el liknande) som vid meritvärderingen kan räknas den sökande till godo bör anges i samband med redogörelsen för meriter och erfarenheter.
Ansökningsförfarande: Fullständig ansökan, företrädesvis på engelska, som inges via Uppsala universitets rekryteringssystem ska omfatta:
- Ansökningsbrev
- Bilageförteckning
- Curriculum Vitae
- Redovisning av vetenskapliga meriter (inklusive redogörelse för framtida forskningsplaner)
- Redovisning av ledningsskicklighet
- Redovisning av pedagogiska meriter (inklusive handledning på utbildning på forskarnivå)
- Publikationsförteckning (inklusive förteckning över expertgranskade publikationer)
- Redovisning av övriga meriter
- Vetenskapliga och pedagogiska arbeten som åberopas (max 10 stycken)
- Lista med referenspersoner (namn, kontaktuppgifter, tidigare arbetsrelation)
Instruktioner för utformningen av ansökan
OBS! Ansökan samt bilagor ska skickas in elektroniskt i rekryteringssystemet Varbi. Eventuellt åberopade publikationer som inte finns i elektroniskt format skickas i tre exemplar till Samhällsvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet, Box 256, 751 05 Uppsala. Märk försändelsen med dnr UFV-PA 2021/4932.
För ytterligare information se universitetets anställningsordning
och fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning
Lön: Individuell lönesättning tillämpas.
Tillträde: Enligt överenskommelse.
Anställningsform: Tillsvidareanställning.
Anställningens omfattning: 100 %
Upplysningar om anställningen lämnas av: prefekt Claes Levinsson, tel. 018-471 1696, e-post claes.levinsson@ires.uu.se.
Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till: fakultetshandläggare Ellinor Fiebranz Andersson, tel. 018-471 28 28, e-post samfak@samfak.uu.se.
Välkommen med din ansökan senast 25 april 2022, UFV-PA 2021/4932.
Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.
Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem. Länk till ansökan.
Placering: Uppsala universitet, Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier
Anställningsform: Heltid , Tillsvidareanställning
Lön: Fast lön
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100 %
Ort: Uppsala
Län: Uppsala län
Land: Sverige
Facklig företrädare: Seko Universitetsklubben seko@uadm.uu.se
ST/TCO tco@fackorg.uu.se
Saco-rådet saco@uadm.uu.se
Referensnummer: UFV-PA 2021/4932
Sista dag för ansökan: 2022-04-25
Nyheter
-
In Memoriam - Sergiy Kurbatov 1971-2023
2023-06-08
-
Martin Kragh får Zibetska priset av Svenska Akademien.
2023-04-03
-
Jana Paegle - vinnare av årets uppsatstävling
2022-11-25
-
IRES söker Administratör
2022-11-17
-
Ann-Mari Sätre installeras som professor
2022-11-16
Ann-Mari Sätre installeras idag som professor, IRES skulle vilja gratulera henne till denna bedrift. Mer information om professorinstallationen finns här: https://www.uu.se/om-uu/akademiska-traditioner/professorsinstallation/nya-professorer-2022/
-
In Memoriam: Philippa Hetherington
2022-11-07
We have been reached by the sad news that Dr. Philippa Hetherington has passed away after a long battle with cancer. Philippa was awarded a Visiting Fellowship at IRES 2019, but could not come due to her illness. She was one of her generation's most promising researchers of imperial Russia and the early Soviet Union.
Our thoughts and deepest sympathy is with her family and friends today. Rest in peace dear Philippa. Forever remembered, forever missed.
-
Stefan Hedlund skriver i GIS Reports: "The collapse of the Russian military machine"
2022-05-03
Stefan Hedlund, Professor vid IRES, skriver i GIS Reports: "The collapse of the Russian military machine"
-
Ann-Mari Sätre i Vetenskapsradion: "Därför biter inte sanktionerna på kriget i Ukraina"
2022-05-03
Ann-Mari Sätre, Forskningsledare vid IRES, deltar i Vetenskapsradion På djupet: "Därför biter inte sanktionerna på kriget i Ukraina"
-
Stefan Hedlund skriver i Expressen: "Sverige och Tyskland tillhör skammens allians"
2022-04-25
Stefan Hedlund, professor vid IRES, skriver i Expressen: "Sverige och Tyskland tillhör skammens allians"
-
Caroline Hill i SvD: "Kyrkor ber för fred – Kreml utan full kontroll"
2022-04-25
Caroline Hill, doktorand vid IRES, i SvD: "Kyrkor ber för fred – Kreml utan full kontroll" (betalvägg)
-
Claes Levinsson i Aftonbladet: "Att skapa misstro och osäkerhet i den svenska debatten är ett givet mål man kommer att ha"
2022-04-25
Claes Levinsson, prefekt vid IRES, i Aftonbladet: "Att skapa misstro och osäkerhet i den svenska Natodebatten och bland svenska debattörer är ett givet mål man kommer att ha"
-
Kateryna Boyko intevjuas i SVT om Ukrainian Witness
2022-04-10
Kateryna Boyko, doktorand vid IRES, intevjuas i SVT om det nya projektet Ukrainian Witness.
-
Martin Kragh i SVT: "Ryssland vill kunna visa upp någon form av seger 9 maj"
2022-04-10
Martin Kragh, forskare vid IRES och seniorforskare vid UI, i SVT: "Ryssland vill kunna visa upp någon form av seger 9 maj"
-
Ann-Mari Sätre i Expressen-TV: "Skynda med förbud mot rysk naturgas"
2022-04-08
Ann-Mari Sätre, universitetslektor vid IRES, i Expressen-TV: "Skynda med förbud mot rysk naturgas"
-
Stefan Hedlund i Expressen: "Så kan Putin jagas och bli fälld för krigsbrott"
2022-04-08
Stefan Hedlund, professor vid IRES, i Expressen: "Så kan Putin jagas och bli fälld för krigsbrott" (betalvägg)
-
Kateryna Boyko i SR om IRES nya projekt "Ukrainian Witness"
2022-04-06
Kateryna Boyko, doktorand vid IRES, intervjuas i SR om IRES nya projekt "Ukrainian Witness" som samlar in vittnesmål från Kriget i Ukraina. Dessa vittnesmål publiceras kontinuerligt på IRES hemsida, med start under den här veckan.
-
Martin Kragh skriver i Forskning och Framsteg: "Så formar Putins historiesyn dagens Ryssland"
2022-04-06
Martin Kragh, forskare vid IRES och seniorforskare vid UI, skriver i Forskning och Framsteg: "Så formar Putins historiesyn dagens Ryssland". Texten är ett utdrag ur hans nypublicerade bok Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin (2022).
-
Emma Rönngren i Dagens ETC om den ryska minoritetsbefolkningen i Baltikum
2022-04-06
Emma Rönngren, doktorand vid IRES, intervjuas i Dagens ETC om den ryska minoritetsbefolkningen i Baltikum. (betalvägg)
-
Claes Levinsson i Nyheter 24: "Sverige skulle kunna vara ett mål för Ryssland"
2022-03-31
Claes Levinsson, prefekt vid IRES, i Nyheter24: "Sverige skulle kunna vara ett mål för Ryssland"
-
Stefan Hedlund i Expressen om det ryska giftet som kan användas mot Putin
2022-03-31
Stefan Hedlund, Professor vid IRES, i Expressen om det ryska giftet som kan användas mot Putin: "Om någon vågar, så behöver det vara en person i presidentens absoluta närhet" (betalvägg)
-
Martin Kragh i UNT: "Så kan vi förstå Putin"
2022-03-31
Martin Kragh, forskare vid IRES och seniorforskare vid UI, i UNT: "Så kan vi förstå Putin" (betalvägg)
-
Stefan Hedlund skriver i GP: "Sverige förlänger Ukrainas lidande genom att sätta affärerna först"
2022-03-31
Stefan Hedlund, professor vid IRES, skriver i en debattartikel för GP: "Sverige förlänger Ukrainas lidande genom att sätta affärerna först"
-
Stefan Hedlund i Expressen om Putins förmögenhet: "Allt han pekar på får han"
2022-03-31
Stefan Hedlund, professor vid IRES i Expressen om Putins förmögenhet: "Allt han pekar på får han" (betalvägg)
-
Kateryna Boyko i SVT om appen som blivit det sociala mediet nummer ett i Ukraina
2022-03-31
Kateryna Boyko, doktorand vid IRES, i SVT om appen som blivit det sociala mediet nummer ett
-
Igor Torbakov och Ann-Mari Sätre i Nyheter 24: "Så skulle kriget i Ukraina kunna sluta"
2022-03-31
Igor Torbakov, forskare vid IRES, och Ann-Mari Sätre, Professor vid IRES, i Nyheter 24: "Så skulle kriget i Ukraina kunna sluta"
-
Stefan Hedlund, i Expressen: "Ryska agenter försöker påverka opinionen"
2022-03-31
Stefan Hedlund, Professor vid IRES, i Expressen: "Ryska agenter försöker påverka opinionen" (betalvägg)
-
Kateryna Boyko i DN: "Azovbataljonen är kärnan i rysk propaganda"
2022-03-31
Kateryna Boyko, doktorand vid IRES, i DN: "Azovbataljonen är kärnan i rysk propaganda"
-
IRES invites Ukrainian academics to share their stories about the war
2022-03-18
On 24 February 2022, the armed forces of the Russian Federation launched an invasion of Ukraine that have already caused the unprecedented destruction of human lifes and safety, economic livelihood, unique cultural heritage, and the natural environment.
IRES will launch a project where Ukrainian scholars are invited to share their experiences, thoughts and ideas about the war. The preliminary title is War Chronicle: The Ukrainian Witness.
We are collecting texts from Ukrainian scholars that will be published on the IRES website and possibly in a book (if we manage to gather enough material). You are welcome to submit your texts in any format: diaries, reflections, a story about what is happening here and now, what you see, hear and feel. There is no word count and even small several paragraph texts are welcome. There are no deadlines, we are collecting texts as long as the war lasts. English is preferable but if it’s more comfortable for you to write in Ukrainian or other languages please do it. The authors decide themselves if they want their names to be published.
Please ask your questions and email your contributions here Ukrainian.witness@ires.uu.se
-
Sergiy Kurbatov i The Guardian: "People have become nicer"
2022-03-18
Sergiy Kurbatov, Affilierad forskare vid IRES, i The Guardian: "People have become nicer"
-
Ann-Mari Sätre i Expressen-TV: "Därför kan Ryssland bli bankrutt"
2022-03-18
Ann-Mari Sätre, universitetslektor vid IRES, i Expressen TV: "Därför kan Ryssland bli bankrutt"
-
Ann-Mari Sätre deltar i Eftermiddag i P4 Uppland
2022-03-18
Ann-Mari Sätre, universitetslektor vid IRES, deltar i Eftermiddag i P4 Uppland.
-
Stefan Hedlund skriver i Expressen: "Väst är på väg att gå rakt i Putins fälla"
2022-03-18
Stefan Hedlund, Professor vid IRES, skriver debattartikel i Expressen: "Väst är på väg att gå rakt i Putins fälla" (betalvägg)
-
Li Bennich-Björkman i SVT: "Enighet om flyktingmottagande ett nytt fenomen"
2022-03-16
Li Bennich-Björkman, professor vid IRES och statsvenskapliga institutionen, i SVT: "Enighet om flyktingmottagande ett nytt fenomen"
-
Li Bennich-Björkman i SR med Litauens utrikesminister: "Därför måste Ryssland stoppas i Ukraina"
2022-03-16
Li Bennich-Björkman, professor vid IRES och statsvenskapliga institutionen, kommenterar Svergies Radio P1:s intervju med Litauens utrikesminister: "Därför måste Ryssland stoppas i Ukraina"
-
Martin Kragh i SVT: "Mariupol har blivit ett exempel för Putin"
2022-03-14
Martin Kragh, forskare vid IRES och seniorforskare vid UI, i SVT: "Mariupol har blivit ett exempel för Putin"
-
Igor Torbakov skriver i Eurasianet: "It’s worse than a crime, it’s a mistake”
2022-03-14
Igor Torbakov, forskare vid IRES, skriver i Eurasianet: "It’s worse than a crime, it’s a mistake”
-
Ann-Mari Sätre i Expressen: ”Kan bli en återgång till Sovjettiden”
2022-03-14
Ann-Mari Sätre, universitetslektor vid IRES, i Expressen: ”Kan bli en återgång till Sovjettiden”
-
Ann-Mari Sätre deltar i Förmiddag i P4 Uppland
2022-03-11
Ann-Mari Sätre, universitetslektor vid IRES, deltar i Förmiddag i P4 Uppland.
-
Emma Rönngren i DN: "Expert om ryska satellitkanalerna: 'Olyckligt att blockera'"
2022-03-11
Emma Rönngren, doktorand vid IRES, i DN: "Expert om ryska satellitkanalerna: 'Olyckligt att blockera'".
-
Caroline Hill i SVT: "Uppsala universitet avslutar samarbeten med Ryssland"
2022-03-04
Caroline Hill, doktorand vid IRES intervjuas i SVT: "Uppsala universitet avslutar samarbeten med Ryssland". Se klippet för intervjun.
-
Claes Levinsson i Reuters: "Russian invasion of Ukraine forces Swedes to rethink NATO membership"
2022-03-04
Prefekt Claes Levinsson i Reuters: Russia's invasion of Ukraine has for the first time seen a majority of Swedes in favour of joining NATO, according to a poll, and signs are the political landscape could to change too in a country long known for neutrality.
-
Caroline Hill i Kyrkans tidning: "Kyrkorna i Ukraina kan bli slagträn i konflikten"
2022-03-04
Caroline Hill, doktorand på IRES, i intervju med Kyrkans tidning: "Kyrkorna i Ukraina kan bli slagträn i konflikten" (betalvägg)
-
Martin Kragh i SVT: "Samhället sätts på krigsfot"
2022-03-04
Martin Kragh, forskare vid IRES och seniorforskare vid UI, intervjuas i SVT: "Samhället sätts på krigsfot"
-
Martin Kragh i Svenska Dagbladet: "Putin har pantsatt det ryska folkets framtid"
2022-03-04
Martin Kragh, forskare vid IRES och seniorforskare vid UI, skriver understreckare i Svenska Dagbladet: "Putin har pantsatt det ryska folkets framtid" (betalvägg)
-
Claes Levinsson i Expressen: "Så kan Putin förlora makten i Ryssland"
2022-03-04
IRES prefekt Claes Levinsson intervjuas i Expressen: "Så kan Putin förlora makten i Ryssland" (betalvägg).
-
Claes Levinsson i Aftonbladet: "Vi är i precis samma situation som Ukraina hamnat i"
2022-03-03
IRES prefekt Claes Levinsson intervjuas i Aftonbladet: "Vi är i precis samma situation som Ukraina hamnat i"
-
Stefan Hedlund skriver i Expressen: "Hur mycket lidande ska ske innan väst ingriper?"
2022-03-03
Stefan Hedlund, Professor vid IRES, skriver debattartikel i Expressen: "Hur mycket lidande ska ske innan väst ingriper?"
-
Claes Levinsson i Aftonbladet: "Jag tror att det här är en grov missräkning från Rysslands sida. Det här är inte vad man planerat för"
2022-03-03
IRES prefekt Claes Levinsson intervjuas i Aftonbladet: "Jag tror att det här är en grov missräkning från Rysslands sida. Det här är inte vad man planerat för"
-
Martin Kragh i Sveriges Radio: "Motståndet sannolikt hårdare än Putin förutsett"
2022-03-03
Martin Kragh, forskare vid IRES och seniorforskare vid UI, i intervju med Sveriges Radio: "Motståndet sannolikt hårdare än Putin förutsett".
-
Martin Kragh i Svenska Dagbladet: "Kärnvapenhotet enormt obehagligt"
2022-03-03
Martin Kragh, forskare vid IRES och seniorforskare vid UI, intervjuas av Svenska Dagbladet: "Kärnvapenhotet enormt obehagligt" (betalvägg).