Mediearkiv 2016

25 dec 2016, SvD
När luften gick ur kommunismens imperium
När Michail Gorbatjov införde glasnost och perestrojka – öppenhet och ombyggnad – var hans avsikt inte att Sovjetunionen skulle kollapsa. Men när han avgick på juldagen för 25 år sedan upphörde nationen att existera – reformerna blev både Gorbatjovs och samhällsexperimentets fall.

30 nov 2016, SvD
Jeltsin – frihetskämpen som inledde ett inbördeskrig
I den första biografin på svenska över Boris Jeltsin förklarar Stig Fredriksson det historiska sammanhanget som är nödvändigt för att förstå den paradoxala ryska presidenten – antikommunisten som överlämnade presidentämbetet till en före detta KGB-officer.

25 nov 2016, Dagens ETC
Surrogatboom i laglöst  Georgien
Sedan Indien och Thailand stängt dörren för västerländska par på jakt efter surrogatmammor har Georgien seglat upp som ny destination för ofrivilligt barnlösa svenskar. Men landets bristfälliga regler kring surrogatskap kan få förödande konsekvenser för dem som ställer upp som surrogatmamma.

3 nov 2016, GP
Professorn: Risk att ryssen intar Gotland om vi inte gör rätt
Den verkliga faran ligger i kombinationen av att Sverige har skrotat det egna försvaret, samtidigt som vi envist vägrar att gå med i Nato. Detta har skapat en gråzon i Östersjön som kan bli den utlösande faktorn i ett nytt krig, skriver öststatsforskare Stefan Hedlund.

26 okt 2016, SvD
Professor: Därför biter inte sanktioner på Ryssland
Felet med sanktionspolitiken är att syftet uteslutande är en bestraffning, och att straffa ett land som Ryssland är ett mycket vanskligt företag. Det skriver Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning.

13 okt 2016, Utrikesmagasinet
Syrienkriget en rysk kamp för en ny världsordning
Kriget i Syrien ställer frågan på sin spets om vilken världsordning som ska gälla, skriver Fabian Linde, forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier. För Vladimir Putin handlar kriget om Rysslands plats i världen. Barack Obamas ovilja att engagera sig på djupet i Syrienkriget ses av Putin som svaghet, vilket gör det lättare för den ryske ledaren att diktera villkoren. Resultatet har blivit en humanitär katastrof – som inte minst civila i Aleppo får betala priset för.

10 okt, 2016 Aftonbladet
De kommer till nya asyl Sverige
Flyktinghösten 2015 kom över 100 000 människor på flykt till Sverige på bara tre månader. Det fick regeringen att tvärvända i flyktingpolitiken – och EU att stänga sina gränser. Stoppet fick effekt. I år når bara runt 2 000 asylsökande per månad Sverige. Vilka är det som flyr hit nu – och vilka får stanna här? Vi reder ut!

16 sep 2016, SVT
Val i Ryssland
Professor Stefan Hedlund kommenterar parlamentsval i Ryssland.

9 sep 2016, Perspektiv
Rysk geopolitik under lupp
Mikhail Suslov, en av redaktörerna för boken "Eurasia 2.0 - Russian geopolitics in the age of new media" berättar om boken i en kort intervju. 

20 aug 2016, SVT-UR Samtiden
En samisk befolkning i Mellansverige
Ingvar Svanberg berättar om upptäckten av en relativt okänd samisk befolkning långt söderut i Mellansverige, bland annat i Dalarna.

30 jul 2016, SvD
Sovjetiskt internet skulle ersätta Stalin
Under efterkrigstidens tekniska kapprustning insåg både USA och Sovjet fördelarna med ett vidsträckt informationsnätverk. Det ena projektet skulle resultera i dagens internet, medan det andra förblev en orealiserad dröm om att koordinera hela den sovjetiska byråkratin.

25 jul 2016, Profile 
Султаны сами не уходят
События, подобные июльскому мятежу в Турции, могут повториться. Авторитарный стиль правления Эрдогана усиливает политическую нестабильность в стране.

15 jun 2016, Radio France International
La droitisation de la Lettonie
Dr. Matthew Kott intervjuad av Radio France International om Lettlands politik.

9 feb 2016, SvD
På Östersjön går politikens vågor höga
”Fredens hav” har Östersjön kallats, men dess historia präglas snarast av rivalitet, konflikter och krig. Med Rysslands förnyade stormaktsdrömmar finns risken att Östersjöregionen åter kan komma att bli ett maktpolitiskt högspänningsområde. "Under strecket" av Martin Kragh.

5 feb 2016, Aftonbladet
Ängsliga politiker gör flyktingkrisen värre
DEBATT. Sverige och Tyskland har valt att vandra samma väg genom flyktingkrisen. Båda hade inledningsvis samma extremt välkomnande attityd, som innebar att man flagrant satte sig över gemensamma regelverk rörande den fria rörligheten inom EU. Båda hade samma naiva tro på att man skulle lyckas pressa andra medlemsstater att dela den välkomnande inställningen, definierat som att ”ta sitt ansvar”. Och båda har samma erfarenheter av sextrakasserier mot unga kvinnor, utförda av unga asylsökande män med bakgrund i Nordafrika och arabvärlden. Där upphör dock likheterna. Debattartikel av Stefan Hedlund. 

13 jan 2016, Novgorod TV
Городские депутаты, предприниматели и представители зарубежных научных объединений приняли участие в круглом столе

5 jan 2016, Expressen
Den moraliska stormakten har fallit
Så sent som i början av september kunde Stefan Löfven fortfarande hålla brandtal till försvar för öppna gränser och en generös flyktingpolitik. Omsvängningen under galgen är inte bara ett moraliskt haveri, skriver professorn Stefan Hedlund.