Mediearkiv 2015

29 dec 2015, GP
Sveriges moraliska hybris har ett alltför högt pris
När hundratusentals människor flyr kriget i Syrien kan inte Sverige försöka vara bättre än andra länder. I stället för att brännmärka Ungern med flera borde vi se till att undvika en systemkollaps, skriver Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning.

24 dec 2015, SvD
EU riskerar ett politiskt fiasko på Balkan
EU riskerar att stå inför ett utrikespolitiskt misslyckande på västra Balkan. Det är hög tid att EU vågar tänka nytt politiskt, inte minst för att stärka sina positioner gent­emot ett allt mer aktivt Ryssland, skriver Jessica Giandomenico.

14 dec 2015, SvD
Ryssland kopplar nytt grepp om Balkan
Det maktvakuum som uppstod i det forna östblocket efter Sovjets fall visade sig vara temporärt. 20 år efter Daytonavtalet, som satte punkt för kriget i Bosnien och Hercegovina, står Balkan i centrum för Rysslands konfrontation med EU och Nato. Under Strecket av Martin Kragh och Igor Torbakov.

18 okt 2015, GP
EU-projektet är i akut behov av politiskt ledarskap
Den långsiktiga överlevnaden för EU-projektet står på spel. I ett läge när valutakris, flyktingkris och en fullt utvecklad populism sammanfaller med en total avsaknad av politiskt ledarskap kan europaprojektet rämna, skriver professor Stefan Hedlund.

13 okt 2015, Expressen
Manifestationer för flyktingar leder fel
Manifestationer för flyktingar gynnar bara de starkaste. I stället borde vi se till att de allra svagaste kommer hit med hjälp av FN, skriver professor Stefan Hedlund.

2015-09-30, SR (P1)
Telia Sonera säljer verksamheter
Dr. Martin Kragh Telia Soneras problem i Eurasien

2015-09-29, SVT
Gomorron Sverige
Professor Elena Namli om mötet mellan Obama och Putin.

2015-09-28, SVT
Kulturnyheterna
Dr. Martin Kragh om en ny estnisk kanal på ryska

2015-09-15, SvD
Står vi pall om Ryssland sätter hårt mot hårt?
Den helt avgörande frågan är om svenska politiker skulle stå pall för trycket om Ryssland väljer att söka omöjliggöra ett svenskt inträde i Nato. Vi bör kallt räkna med att det blir fråga om ”särskilda åtgärder”, om militära kräkningar och om att maximalt utnyttja spänningar mellan politiska partier, skriver professor Stefan Hedlund.

2015-08-08, DN
Forskare varnar för risker med ryskägt kärnkraftverk
Forskare varnar för att ryskt delägarskap i kärnkraftverket i finska Pyhäjoki medför ekonomiska och säkerhetspolitiska risker – som indirekt kan påverka Sverige. ”Kreml använder energitillgångar som påtryckningsmedel”, säger Martin Kragh vid Centrum för rysslandsstudier.

2015-07-30, SvD
Sanktionerna sätter hård press på rysk ekonomi
Oljeberoendet, en svag rubel och västvärldens sanktioner utgör en farlig cocktail för Rysslands ekonomi. Ett år efter att EU införde sina sanktioner dras landet med en ekonomi som krisar på flera fronter.

2015-07-30, Dagens industri
Putins nya rutt till Europa
Dr. Martin Kragh om eventuella konsekvenser av Turkish Stream - Gazproms nya ledning genom Svarta havet

2015-07-12 2015, Sveriges Radio
Om den grekiska krisen
Dr. Martin Kragh om den grekiska krisen

2015-07-09, SVD
Armenisk protest oroar makten i Kreml
Just nu intar tusentals demonstranter gator och torg i Armeniens huvudstad Jerevan. Den utlösande faktorn var höjda elpriser, men konflikten bottnar i landets komplicerade relation till Ryssland.

2015-06-10, Sällskapet
Första och rekorddyra Europeiska Spelen inleds i Baku

2015-05-27, Aftenposten
Hissig ordkrig mellom Russland og Vesten uroer eksperter
Dr. Fabian Linde intervjuad om det nya kalla kriget.

2015-05-20, Dagens industri
Debatt: EU kan inte påverka Ryssland
I över ett år har västvärldens sanktioner mot Ryssland pågått. En riskfaktor som hittills har blivit för lite belyst är möjligheten att Ryssland lämnar globala institutioner, skriver Rysslandskännaren Martin Kragh.

2015-05-07
Crimea deal could herald peace between Russia and Ukraine
Interview with Professor Stefan Hedlund (Se intervjun).

2015-03-09
Rysslands historia
Martin Kragh är verksam som är forskare vid Centrum för Rysslandsstudier i Uppsala. I ”Rysslands historia” presenterar han landets historia ur ett ekonomiskt och politiskt perspektiv under de senaste 150 åren. Intervjuare: Gunnar Wetterberg. (Se intervjun)

2015-03-03
Idag begravs mördade Putin-kritikern Boris Nemtsov
Rysslandsexperten Elena Namli analyserar läget för den ryska oppositionen. (Se videoklippet)

2015-02-27
Russian economy still in good shape despite sanctions
Western politicians have grown increasingly fond of claiming that economic sanctions against Russia are biting. Pundits have joined in predicting that the Russian economy is collapsing. There is little truth in any of this, writes Professor Stefan Hedlund. (Läs hela artikeln)

2015-02-22
Frågan gäller vilken roll väst har spelat
Slutreplik | ett år Efter Majdan (Läs hela artikeln).

2015-02-20
Debatt om upprustning är bara en skenmanöver
Professor: Ett starkare svenskt försvar saknar trovärdighet och möjligheter (Läs hela artikeln).

2015-02-20
Så har västvärlden svikit Ukraina
Väst har aktivt uppmuntrat en orientering mot väst som ofelbart skulle leda till kraftfulla ryska motreaktioner. När så den ryska reaktionen kommit, i form av militärt våld, har man raskt dragit sig undan, skriver professor Stefan Hedlund.
(Läs hela artikeln).

2015-02-17
Putins agerande kan vändas mot honom
Nu har EU en möjlighet att bidra till Ukrainas demokratisering, och utgöra en stabiliserande kraft i en historiskt konfliktdrabbad region, skriver Martin Kragh. (Läs hela artikeln)

2015-02-12
Kommer IMF:s nödlån till Ukraina gynna Ryssland?
Samtidigt som det slutits ett fredsavtal i Ukraina har IMF, med hårda motkrav, erbjudit ett lån på 17,5 miljarder dollar för att få bukt med den mycket svåra ekonomin i landet. Carl Bildt är positiv till insatsen, medan professor Stefan Hedlund menar att IMF bara skjuter upp och försvårar en oundviklig statsbankrutt för Ukraina. (Lyssna på ljudklippet).

2015-02-11
Fredssamtal om Ukraina i Minsk
Idag onsdag samlas ledarna för Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike i Minsk för att få till stånd en omedelbar vapenvila och en hållbar lösning på Ukrainakonflikten. Finns det anledning att vara hoppfull? Hör Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent och Elena Namli, professor vid centrum för Rysslands-studier vid Uppsala universitet. (Lyssna på ljudklippet)

2015-02-06
Det pågår ett krig i Ukraina
Professor Elena Namli kommenterar Ukrainakonflikten i Aftonbladet Morgon. (Se klippet)

2015-02-06
Om propagandan i Ukrainakonflikten
Spänd relation med väst gör att Ryssland ökar propagandakriget. Hur ser det ut idag - och för 20 år sedan? Prof Elena Namli kommenterar i SVT play. (Se klippet)

2015-01-27
Putin låter politiken styra över historien
I samma stund som Kreml upphörde att försöka locka till sig Ukraina och i stället ockuperade Krim, flyttades Rysslands andliga vagga från Kiev till Krimhalvön i den officiella historieskrivningen. För Putin är det förflutna ett tänjbart redskap för att legitimera den förda politiken. Läs hela artikeln.

2015-01-24
Debatt: Sanktionspolitiken stärker Putins regim
EU-ländernas sanktioner mot Ryssland har inte hjälpt. Risken är snarast att den ryska krisen kan skyllas på väst. Utan sanktioner hade det folkliga missnöjet i stället riktats mot Putin, anser Stefan Hedlund. Läs hela artikeln.

2015-01-20
Rekordstor kapitalflykt slår hårt mot ryssens plånbok
Sanktioner, oljepris och nu en rekordstor kapitalflykt på 151 miljarder dollar slår hårt mot Rysslands ekonomi. För ryssen på gatan innebär det lägre pension, dyrare mat och sämre arbetsmarknad, säger Martin Kragh, ekonom på Centrum för Rysslandsstudier vid Uppsala Universitet. Läs hela artikeln.