Mediearkiv 2012

2012-12-21
"Lag mot korruption ett slag i lufte"
En ny lag ålägger USA:s president att lista ryska medborgare som skall nekas inresetillstånd till USA och vars tillgångar ska frysas. Men den så kallade Magnitskij-lagen är verkningslös, och Sverige och EU bör inte följa efter USA, skriver forskaren Martin Kragh. Läs hela artikeln.

2012-12-13
"Personliga kontakter krävs alltid i diktaturer" 
När Telia Sonera nu kritiseras för agerandet i Uzbekistan är det viktigt att se att det handlar om en anpassning till de villkor som gäller i länder där det inte finns någon egentlig rättsstat. Samtidigt stärker företagets agerande de strukturer som bromsar en bättre utveckling. Det skriver Pär Gustafsson vid Centrum för Rysslandsstudier, Uppsala universitet. Läs hela artikeln.
 
2012-11-23
"Институциональная «ловушка 22» — не выдумка" 
Бремя истории, заставляющее русских думать «хотели как лучше, а получилось как всегда» может оказаться невыносимым. Läs hela artikeln (på ryska).

2012-10-09
"Pussy Riot en symbol för Putins ekonomiska desperation"
I morgon tas processen mot punkbandet Pussy Riot upp igen i Moskva. Men rättegången är bara toppen på isberget i det politiska förtryckets Ryssland. Putinregimen har gravt misskött statsfinanserna – och oroar sig för en ekonomi som allt mer påminner om läget före Sovjetunionens kollaps. Det skriver rysslandskännaren Martin Kragh. Läs hela artikeln.

2012-10-08
"Putin är beroende av yttre fiender"
Det finns en rad skäl att se med mycket djup oro på Rysslands utveckling. Nu ökas anslagen till militären kraftigt. Men det verkligt bekymmersamma är den mycket tydliga ambitionen att stärka den inre säkerhetsapparaten, skriver Stefan Hedlund, Centrum för Rysslandsstudier. Läs hela artikeln.

2012-05-21
"Sanningen om Raoul Wallenberg i ryska arkiven"
I de chiffertelegram från Moskva som svenska forskare har fått ta del av finns nya uppgifter som hänger ihop med Wallenberg­ärendet. De löser inga gåtor, men visar att det finns skäl att fortsätta leta, skriver forskaren Johan Matz.
Läs hela artikeln.

2012-04-29
”Myten om den starke Putin har krackelerat”
Kejsaren är naken. Ryssland styrs i dag de facto av ett konglomerat av företrädare för eliter vars enda verkliga intresse är att berika sig själva och den egna gruppen. Ur detta perspektiv är Ryssland en mycket svag stat och myten om machomannen har krackelerat. Om Putin avser att återvinna respekt som en ”stark man” under sin tredje presidentperiod, som inleds den 7 maj, krävs det betydande våld och repression. Allt pekar därför på att utvecklingen i Ryssland framöver blir skakig, skriver Stefan Hedlund. Läs hela artikeln.

2012-03-22
Ryssland måste berätta vad de gör i Syrien
Vad är Rysslands position i förhållande till situationen i Syrien? Är Ryssland ”Assads advokat”? Dessa och många andra intressanta frågor ställdes igår till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov av journalisten Konstantin von Eggert. Lavrov konfronterades med det faktum att västvärlden uppfattar rysk politik i Syrien som en politik som drivs av egna geopolitiska intressen (inklusive bevarandet av flottbasen i Tartus) snarare än av humana värderingar. Den frågan blev dock obesvarad, skriver Elena Namli. Läs mer. 

2012-03-19
Fattigdomsspiral kan brytas med fri sjukvård
TRYGGHET Sjukdom och ohälsa är främsta orsaken till att fattigdomen består i många länder, trots ökad tillväxt. Samhällsvetenskaplig forskning visar att vägen till ett stabilt samhälle går via en offentligt finansierad sjukvård, vilket kräver en okorrupt statsapparat och jämlika medborgare. Läs mer.

2012-03-18 
Politik bortom moralen?
Rättsfilosofen Carl Schmitt är starkt associerad med nationalsocialismen. Men på senare tid har hans bok Det politiska som begrepp lästs utan att hans antihumanism ifrågasätts – i stället ska hans idéer nu ”förstås”. Elena Namli reflekterar över politiska idéer som måste bemötas kritiskt. Läs mer.

2012-03-06
Ryssland har inte råd med Putins löften
Vladimir Putin har lovat allt till alla för att få stöd. Men när räkningarna nu ska betalas är finansieringen oklar. Frågan är om Ryssland har råd med Putin, skriver Stefan Hedlund, professor vid Centrum för rysslandsstudier i Uppsala. Läs mer

2012-03-02
Därför röstar Ryssland på Putin trots korruptionen
Det är en gåta att Vladimir Putin har folkligt stöd. Putin och hans vänner har skott sig rejält på befolkningens bekostnad. Ändå är Putin populär,  rankad som Rysslands tredje sexigaste man. Varför? Acceptansen av Putin blir begriplig när vi jämför de tolv relativt stabila Putinåren med 90-talets kaos. När Sovjetunionen upplöstes 1991 föll världen samman för Ivan Ivanovitj (Rysslands motsvarighet till Svensson). Marknadsreformer skapade skenande inflation. Att i helgens val rösta som makten signalerar via stats-tv är delvis ett rationellt försök av Ivan Ivanovitj att rösta mot kaos, skriver forskaren Pär Gustafsson. Läs mer

2012-03-01
Den syriske krig om sandheden
Greg Simons kommenterar skillnader i medierapporteringen av händelserna i Syrien i de ryska och västerlänska medierna. Läs mer.

2012-02-28
Inrätta professur för romska studier
Romer diskrimineras i Sverige. En professur i romska studier skulle motverka diskrimineringen och göra romer delaktiga i forskningen om deras egen historia, skriver Matthew Kott. Läs mer.

2012-02-17
Rysslandsexperten: "Putin vinner även utan valfusk"
Elena Namli tror att Putin kommer att segra redan i den första valomgången. Läs mer.