IRES i media

Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier forskningsverksamhet är bred och mångfacetterad. Nedan hittar du nyhetsmaterial med anknytning till institutets olika delar.

Har du några funderingar, kontakta informatör Jevgenija Gehsbarga jevgenija.gehsbarga@ires.uu.se

Mediearkiv
2010  2011   2012   2013   2014   2015   2016  2017

Media 2018

11 april, SvD
Elstöt vid gränsen – så är Ungerns flyktingpolitik
Sverige har profilerat sig som en av västvärldens skarpaste ­kritiker av den ryska regimen. Men hållningen backas varken upp av något som påminner om militär förmåga eller motstånd mot gasexporten i Östersjön, skriver professor Stefan Hedlund.

9 april, SvD
Elstöt vid gränsen – så är Ungerns flyktingpolitik

27 mars, SvD
Fridolin drar till Ungern – utmanar i SD:s ”drömland”
Ungern blir ett slagfält för svensk politik. Sverigedemokraten Kent Ekeroth hyllar landet och flyttar till Budapest – medan MP-språkröret Gustav Fridolin flyger dit för att försvara demokratin. Mer kommentarer av Michal Smrek (IRES).

13 mars, SvD
Mordet skakar om: ”Kultur kvar från kommunisttiden”
En 27-årig modell med maffiakopplingar blir nära medarbetare till statsministern. Det är en detalj ur artikeln som slovakiske journalisten Ján Kuciak jobbade på när han mördades.– Det finns en korrupt kultur kvar från kommunisttiden, säger statsvetaren Michal Smrek. (IRES)

15 mars, Expressen
Putins giftstrategi är på god väg att lyckas
Om det stämmer att giftgasattacken i England har den ryska staten som avsändare är läget mycket allvarligt. Det i särklass mest oroväckande: Att återupprätta respekten kommer att kräva så hårda tag att vi kommer mycket nära ett öppet krig, skriver Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning.

11 mars, Utrikesmagasinet
President Putin has found his Royal Role Model
An analysis by Igor Torbakov (IRES)

«Первый шаг»: итоги исторических переговоров Южной Кореи и КНДР